Спор относно предложението на ГЕРБ-СДС и ДПС да има великденски добавки

...
Спор относно предложението на ГЕРБ-СДС и ДПС да има великденски добавки
Коментари Харесай

Спор за великденските добавки за част от пенсионерите

Спор относно предлагането на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи да има великденски добавки за част от пенсионерите.

Според някогашния обществен министър Ивайло Калфин става въпрос за обществено подкрепяне, което не е част от пенсионната система. Икономистът Щерьо Ножаров пък твърди, че тези средства няма да бъдат отпуснати въз основата на обществено подкрепяне.

Предлагат 75 лева великденска добавка за пенсионерите под линията на беднотия

„ На първо място плануваното нарастване е от 11% за всички пенсионери. На второ място пенсионно-осигурителната система почива върху строги и ясни правила, основани върху осигурителния принос на лицата. Някак се не помни, че имаме 3-стълбов пенсионен модел. Това ще сложи в нелоялна конкуренция първия дирек с втория и третия, които са на частен принцип. Каквото и разбъркване да вършим, дефицитът в бюджета на Национален осигурителен институт е 11 милиарда лева ”, разясни Ножаров пред NOVA NEWS.

„ Имаме дългогодишна процедура за великденски и коледни добавки. Те не са част от пенсията, могат да бъдат платени през Национален осигурителен институт. Това не са пенсии, а обществено подкрепяне. Ако има такова решение, то би трябвало да се случи с трансфер от бюджета на института, а не да се взима от парите за пенсии. Нормално е да се подкрепят хора с ниски приходи, само че дано не го бъркаме с пенсионната система. Винаги съм подкрепял добавките ”, счита Калфин.

Ножаров отвърна и съобщи, че тези средства няма да минат инспекцията, която минават помощите за обществено подкрепяне.

Целия разговор гледайте във видеото.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР